Paraisten kaupunki: ongelmia, haasteita vai mahdollisuuksia? / Pargas stad: problem, utmaningar eller möjligheter?

13.4.2022

Paraisten kaupungissa tuulee uudet tuulet, uudet luottamushenkilöt ovat organisoituneet ja toimineet nyt reilun puoli vuotta ja ainakin minä olen huomaavinani selkeän positiivisen muutoksen! Keskustelu on avointa ja asioihin tartutaan positiivisessa hengessä. Tämä antaa meille hyvät mahdollisuudet kehittää kaupunkia, sen organisaatiota ja toimintaa. Mahdollisuuksia positiiviseen muutokseen on olemassa, ne pitää vain löytää ja hyödyntää.  

Paraisten kaupunki on pitkään kärsinyt asukasmäärän vähenemisestä. Meistä täällä on hyvä asua ja elää ja maantieteellinen sijaintimme antaa meille ihan omia, erityisiä mahdollisuuksia sen lisäksi, että pitkien välimatkojen aiheuttamiin haasteisiin pitää voida vastata. Saaristolaiset ovat sitkeätä porukkaa! Meillä on mistä kerätä elinvoimaa; teollisuus tuo työpaikkoja, keskusta ja saaristo tarjoaa idylliä, meillä on verkko erilaisia vierassatamia, taidetta ja musiikkitapahtumia, kesäasukkaita ja turisteja sekä vertaansa hakeva luonto. Yrittäjyyttä ja moniosaamista löytyy koko kaupungista Kirjalansalmen sillalta Jurmoon ja Utö:hön. 

Me tarvitsemme uusia asukkaita ja varsinkin lapsiperheet tuovat kaupunkiin elinvoimaa. Se edellyttää, että kaupungista päiväkotien ja koulujen lisäksi löytyy työtä ja asuntoja. Elinvoimaa rakennetaan paljolti elinkeinotoiminnan kasvun pohjalta ja siksi kaupungin tehtävänä on katsoa, että yrityksillä on hyvät edellytykset asettua paikkakunnalle ja parhaat kaupungit ja kunnat ovat todella hyviä yritysten paikkakunnalle houkuttelussa. Elinvoiman edistäminen tekemällä yhteistyötä yritysten kanssa ja tarjoamalla hyvät toimintaedellytykset elinkeinotoiminnalle, on yksi niistä suurista mahdollisuuksista, joka Paraisten kaupungilla on juuri nyt. 

Päiväkodit ja koulut, niiden sijainti ja taso vaikuttavat lapsiperheiden kiinnostukseen muuttaa paikkakunnalle. Me voimme tarjota turvallisen kasvuympäristön ja investointi uuteen koulurakennukseen parantaa edellytyksiä tarjota hyvä oppimisympäristö. Varhaiskasvatuksen ja koulun tärkein tavoite lienee kuitenkin tietojen, taitojen ja varsinkin sosiaalisten taitojen oppiminen ja samalla rakentuu elinikäinen sosiaalinen verkosto. Kaikki meidän koulumme ovat ja tulevat olemaan pieniä – ja hyvä niin. Joustavuutta ja yhteistyötä niin kielirajojen yli kuin päiväkotien ja ala-asteiden välillä tulee lisätä. Kaksikielisyys on yksi suurista voimavaroistamme ja kouluilla ja päiväkodeilla on erityisen hyvät mahdollisuudet vaikuttaa lasten kielten oppimiseen. Tässä meillä on myös mahdollisuus positiiviseen profiloitumiseen. 

Sote-uudistuksesta ja sen vaikutuksista on puhuttu kyllästymiseen asti, keskustelu on tähän asti lähtenyt enimmäkseen hyvinvointialueen näkökulmasta, vaikutukset kuntiin ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Nyt on kuitenkin ns. totuuden hetki ja organisaatiomuutoksesta on keskusteltava siten, että se aukeaa myös tavalliselle paraislaiselle. Kaupungin reilusta tuhannesta työntekijästä noin puolet siirtyy hyvinvointialueelle. Kaupungin tulot ja menot pienenevät lähes 60%:lla. Se vaikuttaa käytettävissä oleviin resursseihin, virkamiesten tehtäviin ja vastuisiin, kuten myös luottamushenkilöiden vastuisiin ja -organisaatioon. 

Kaupungin organisaation tulee peilata kaupungin tavoitteita ja mahdollistaa niiden tehokas toteuttaminen.  Rohkeus uutta organisaatiota kehitettäessä on tarpeen, tällä ”laatikkoleikillä” on suuri vaikutus tulevaisuuteemme.  

Ollaan rohkeita ja kehitetään uudenlaista Paraista yhdessä, avoimesti ja yhteistyöllä!

Maija Elenius
Paraisten Kokoomuksen pj.
Sivistyslautakunnan suomenkielisen jaoston pj.

...............................................................................................................

Det blåser friska vindar i Pargas stad, de nya förtroendevalda har organiserat sig och arbetat i ett drygt halvt år och jag tycker mig se en klar förändring till det bättre! Det pågår en öppen dialog och ärenden tas upp i positiv anda. Nu har vi goda möjligheter att utveckla staden, dess organisation och verksamhet. Det finns förutsättningar till en positiv förändring, man ska bara hitta dem och ta nytta av dem.

Invånarantalet i Pargas stad har minskat länge. Vi tycker att Pargas är en bra plats att bo och leva i och vårt geografiska läge ger oss även egna, helt unika möjligheter utöver det att vi måste kunna lösa utmaningar som de långa avstånden ställer till. Skärgårdsborna är segt folk! Vi har gott om sådant som ger livskraft: industrin som ger arbetsplatser, Malmen och skärgården som erbjuder idylliska vyer, vi har ett nätverk av olika gästhamnar, konst och musikevenemang, deltidsinvånare och turister och vår natur är utan like. Företagsamma människor med en massa kunskap finns i hela staden från Rävsunds bron till Jurmo och Utö.

Vi behöver nya invånare och i synnerhet barnfamiljer som hämtar liv och rörelse i staden. Då behövs det arbetsplatser och boende utöver dagis och skolor. Ett blomstrande näringsliv ökar livskraften och därför är det stadens uppgift att se till att det finns goda förutsättningar för företagen att etablera sig i Pargas och vi vet att de bästa städerna är riktigt bra på att locka företag.  Pargas stad skall fokusera på att samarbeta med företagen och erbjuda goda förutsättningar till näringslivet. Det är en av de stora möjligheterna staden just nu har för att öka livskraften i staden.

Dagis och skolor, deras läge och standard påverkar barnfamiljernas benägenhet att flytta hit. Vi kan erbjuda trygghet till växande barn och investeringen i det nya skolcentret förbättrar möjligheter till att erbjuda en god lärmiljö. Den viktigaste uppgiften och målsättningen som småbarnspedagogiken och skolan har är väl ändå att barnen får kunskaper och färdigheter, i synnerhet sociala färdigheter för framtiden.  Samtidigt bygger barnen ett socialt nätverk för livet. Alla våra skolor är och kommer att förbli små – och bra så. Vi borde ändå bli mera flexibla och samarbeta över såväl språkgränsen som mellan småbarnspedagogik och lågstadier. Tvåspråkighet är en av våra stora styrkor och både dagis och skolor har jättefina möjligheter att påverka barnens språkkunskaper. Här har vi en möjlighet att höja vår egen profil.

Välfärdsreformen har diskuterats evinnerligt och diskussionen har för det mesta utgått ifrån välfärdsområdets synvinkel och det hur kommunerna påverkas har fått mindre uppmärksamhet. Sanningens stund är här och nu och organisationsförändringen ska diskuteras så att även gemene man i Pargas förstår. Ungefär hälften av de dryga tusen arbetstagare inom staden övergår till välfärdsområdet. Stadens inkomster och utgifter minskar med nästan 60 %. Ändringen påverkar hur mycket resurser som finns till förfogande, tjänstemännens uppgifter och ansvar och likaväl de förtroendevaldas ansvar och organisering.

Stadens organisation ska återspegla stadens målsättningar och ge möjligheter att realisera dem effektivt. Vi ska vara djärva då vi formar den nya organisationen, det gäller beslut som har en stor inverkan på vår framtid.

Vi ska ha mod att utveckla ett nytt Pargas tillsammans, med öppenhet och samarbete!

Maija Elenius
Samlingspartiet i Pargas, ordf.
Bildningsnämndens finskspråkiga sektions ordf.